Koppelen met AFAS

Verbinding met AFAS Profit activeren

De verbinding met AFAS kan gemaakt worden via Beheer > Verbindingen > AFAS. Voordat je verbinding maakt, moet je in AFAS een App Connector voor financiële mutaties toevoegen (zie hieronder) en zorgen dat in Declaree de volgende gegevens juist staan ingevoerd;

• Iedere categorie 'code' is gevuld met de juiste grootboekrekening uit AFAS
  • Iedere BTW 'code' is gevuld met de juiste BTW-sleutel uit AFAS
  • Iedere BTW 'code (2)' is gevuld met de juiste BTW-grootboekrekening uit AFAS
  • Iedere gebruiker 'code' is gevuld met het crediteurennummer uit AFAS

Voor het maken van de verbinding, heb je een aantal gegevens nodig;

• API Token: Zie "AFAS App Connector toevoegen" hieronder
  • Klantomgeving: Zie Algemeen > Omgeving > Beheer > Informatie (Deelnemersnummer)
  • Administratie: Zie Algemeen > Administratie > Beheer > Eigenschappen (Administratie)
  • Dagboek: Het dagboek nummer waarop declaraties ingeboekt zullen worden

Na het maken van de verbinding, kun je in het rapporten overzicht een of meerdere rapporten selecteren en exporteren via de toolbar "Exporteren" > "AFAS Online".

AFAS App Connector toevoegen

Om transacties te kunnen exporteren naar AFAS, heb je een zogeheten App Connector nodig. Login op AFAS en kies voor Algemeen > Beheer > App connector.

Druk op Nieuw om een connector toe te voegen, geef deze een omschrijving en kies de groep die deze connector mag gebruiken. Druk vervolgens op Voltooien om de connector aan te maken.

Kies in het menu van de connector eigenschappen links voor "UpdateConnectoren" en druk op Nieuw. Zoek vervolgens op "mutatie" en selecteer "Financiële mutatie", gevolgd door Voltooien en OK om de app connector op te slaan.

API Token maken

Om een API Token toe te voegen, open de app connector in Algemeen > Beheer > App connector.

• Vink het veld Geblokkeerd uit
  • Ga naar het tabblad: Gebruikerstokens en klik op Nieuw
  • Selecteer de gebruiker.
  • Vul de omschrijving in (deze moet uniek zijn) en klik op Volgende
  • Klik op Kopieer om de API Token naar het Klembord te kopieren.

Houd er rekening mee dat na het voltooien van de wizard je de API Token niet meer kunt raadplegen via AFAS Profit. Als de token niet meer bekend is, dan kun je de oude token verwijderen en een nieuwe token toevoegen.

Nadat deze stappen zijn doorlopen kan je de verbinding maken door naar Beheer > Verbindingen > AFAS Profit te gaan.